Innowacyjna mieszanka piekarska z bioaktywnymi składnikami – efekty kolejnego Bonu na innowacje, tym razem w branży piekarniczej

Obecnie, prym na rynku spożywczym wiodą produkty o działaniu biologicznym, a sektor zdrowej żywności w ostatnich latach bardzo urósł i nadal obserwuje się jego dynamiczny rozwój. Dla konsumenta ma znaczenie już nie tylko zaspokojenie podstawowych potrzeb organizmu, ale również funkcjonalność produktów. Zmiany te dotykają również piekarnictwa.

Obserwowane dziś trendy w tym obszarze wskazują, że klienci poszukują coraz bardziej wyrafinowanych form pieczywa. Rośnie zainteresowanie wypiekami, wyprodukowanymi na bazie naturalnych, tradycyjnych środków, ale też obserwuje się, rosnącą liczbę osób samodzielnie wypiekających pieczywo w domu. Jednocześnie indeks kupowanego regularnego pieczywa rok rocznie maleje.

– Nowe formy pieczywa są szansą dla piekarzy na utrzymanie zainteresowania odbiorców ich wyrobami. Analizując rynek, zauważyliśmy brak mieszanki piekarskiej zawierającej substancje bioaktywne, a przy tym uniwersalnej, czyli możliwej do zastosowania zarówno w warunkach domowych jak i w zakładzie przetwórczym. Fakt ten zainspirował nas do podjęcia prac nad stworzeniem takiego produktu. Złożyliśmy do Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej wniosek o przyznanie bonu na innowacje i … udało się, uzyskaliśmy potrzebne wsparcie finansowe – mówi Natalia Walczak, właścicielka przedsiębiorstwa.

Współpraca przedsiębiorstwa z wybraną jednostką naukową, czyli z Lubuskim Ośrodkiem Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych z Kalska, zaowocowała opracowaniem mieszanki piekarskiej o szerokim zastosowaniu, wzbogaconej o substancje bioaktywne, takie jak czubryca oraz betaglukan. Poza recepturą, firma otrzymała również procesowe know-how, czyli gotową metodę wytwarzania nowego produktu.

– Wyniki prac badawczo-rozwojowych otworzyły nowe perspektywy przed naszą firmą, ponieważ cechy mieszanki pozwalają na jej stosowanie zarówno w warunkach domowych jak i przemysłowych, a zawarte w niej substancje bioaktywne, pozytywnie oddziałują na układ trawienny i odpornościowy człowieka. Warto zaznaczyć, że Czubryca jest mieszanką przypraw zawierającą m.in. czosnek niedźwiedzi oraz cząber, a więc zioła o prozdrowotnym wpływie na funkcje trawienne organizmu, natomiast betaglukan jako naturalny prebiotyk, podnosi odporność. Połączenie tych wszystkich cech stanowi o unikalności mieszanki – zaznacza właścicielka przedsiębiorstwa.

Projekt zakończył się wdrożeniem wyników prac w przedsiębiorstwie, a nowy produkt zajął ważne miejsce w jego ofercie. 

Tytuł projektu: „Opracowanie receptury innowacyjnej mieszanki piekarskiej zawierającej czubrycę oraz betaglukan jako składniki bioaktywne”

Wartość projektu: 140 494,29 PLN, w tym wartość dofinansowania: 97 089,55 PLN 

GSN Food Natalia Walczak koncentruje się na produkcji dodatków piekarniczo-cukierniczych. Stawia na wysoką jakość i naturalność swojego asortymentu. Specjalizuje się w tworzeniu nowych formuł usprawniających produkcję pieczywa, zgodnie z obecnymi trendami i zapotrzebowaniem rynkowym – czyli bez zastosowania dodatków o podłożu chemicznym. Przedsiębiorstwo korzysta ze starych, sprawdzonych, tradycyjnych receptur opierających się na wypiekaniu pieczywa z wykorzystaniem naturalnych procesów o wydłużonej fermentacji. Inspiracje czerpie z udziału w międzynarodowych tragach branżowych, z relacji utrzymywanych z technologami z całego świata i z … podróży. Przedsiębiorstwo oferuje partnerom biznesowym wsparcie doradcze w zakresie technologii prowadzenia produkcji piekarniczej i doboru odpowiednich środków stosowanych w tym procesie. GSN Food jest jedną z nielicznych w Polsce i jedyną w województwie lubuskim działających w tym obszarze.